Balett ruha, balett dressz vagy balett szoknya vagy balett harisnya? Itt minden balett ruha bolt in

Részletes ismeretekre van szükséged? Ezen az oldalon mindent megtalálsz!

Balett tütü

 

Mi jut eszünkbe először, ha a balettra gondolunk? Természetesen a tütü! Az a rövid, kerek, csodálatos szoknya, mely nélkülözhetetlen darabja minden balerina gardróbjának.

Bár az ára meglehetősen borsos, nőies eleganciájával, kecsességével bármely táncost balerinává formál. Minden klasszikus előadás hagyományos darabja, megkerülhetetlen kelléke a színpadi varázsnak.

 

 

 

A legelső tütüt az olasz Marie Taglioni viselte 1832-ben Párizsban, a La Sylphide című darabban.

A szoknya romantikus tütü volt, mivel ezt az időszakot a balettban is a romantika korának tartják.

Négy-öt réteg tüllből állt, és jóval hosszabb volt, mint a maiak, de már így is a lábmunka csodájára járhatott a közönség.

A következő évtizedekben nem csupán a tütü hossza lett rövidebb, de az anyaga is áttetszőbb.

 

 

 

A szó eredete kevésbé elegáns, mint maga a szoknya. Az operaházakban a szegényebb társadalmi rétegek nem tudtak a páholyba jegyet venni, csak az olcsóbb helyekre, így teljesen más nézőpontból szemlélhették a táncosokat.

 

 

A színpad szélén lévő székekből a nézők a balerinák szoknyája alá pillanthattak. A francia hátsó szó – cul megduplázott elnevezése, a cucu baba popsit jelent, ennek módosulata a tutu.

A balett jelképének számító tütüben nem olyan könnyű táncolni, mint dresszben, ezért a táncosoknak meg kell tanulni mozogni benne.

Legrövidebb változata tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy derékra csúszott spanyol gallér. A készítése külön történet, bár egyre kevesebben értenek hozzá.

 

 

A derék körül lévő merev fodornak úgy kell tökéletesen passzolnia a táncoshoz, hogy közben ne akadályozza a szabad mozgást. Egyszerre kell légiesnek és masszívnak lennie.

A tütü anyaga általában tüll, muszlin vagy nejlon. A fűzőrész elkülönül a szoknyától, és gumival varrják hozzá, hogy még könnyebb legyen a mozgás.