Balett ruha, balett dressz vagy balett szoknya vagy balett harisnya? Itt minden balett ruha bolt in

Részletes ismeretekre van szükséged? Ezen az oldalon mindent megtalálsz!

Fellépő ruhák

 

A balett elsősorban Nyugat-Európában hódított teret, főként Olaszországban és Franciaországban.

Az első dokumentált előadást Milánóban látták, és a balett hamarosan a királyi családok kedvenc szabadidős elfoglaltsága lett.

Korai periódusában a balett néptánci és akrobatikus elemeket tartalmazott, énekeltek is alatta, amit természetesen hangszeren kísértek.

Akkoriban nem készítettek külön ruhákat a táncosoknak, úgyhogy hagyományos öltözetben léptek fel, ami persze nem volt alkalmas minden mozdulatra.

 

 

A 17. század végére a balett professzionális foglalkozássá vált. A táncosok többé nem udvari szórakoztató előadók, hanem profi művészek voltak.

A műfaj fokozatosan a színházak felé vette az irányt, és a Napkirály megalapította az első balett akadémiát, az Academie Royale de la Danse-t. Párizsban ugyanekkor nyílt meg az első operaház.

 

 

A balett szabályozottá vált, és olyan új pirouette-ek épültek be a táncba, amelyek felfedték a nők lábait tánc közben.

Mivel azonban ez ellenkezett a fennálló morális normákkal, a női táncosoknak alsóruházatot kellett viselniük, hiszen ekkoriban még nem ismerték a mai, teljes szabadságot adó harisnyát.


 

 

A varázslatos balett kosztümök fontos tartozékai a darabnak: nem csupán esztétikai funkciójuk van, hanem fontos jelentésük is mind a darabot, mind a karaktert illetően.

 

 

 

 

 

 

 

A klasszikus kosztümök annyira látványosak, hogy szinte tökéletessé varázsolják a táncost, ami azért is lehetséges, mert hatalmas munkával készülnek el a színfalak mögött.

A ruha hangsúlyozza, kiemeli az előadás hangulatát, amitől a táncos is átlényegül, mikor színpadra lép.